Akademija rezanja in sekljanja

Vsaka dobra kulinarična šola ali akademija se prične z osnovno lekcijo sposobnosti rezanja in sekljanja z razlogom. Obvladovanje različnih tehnik rezanja in sekljanja je obvezna sposobnosti vsakega dobrega kuharja tako kot so odlični noži osnova vsake dobro opremljene kuhinje. A nikoli ni prepozno! V naši Akademiji rezanja in sekljanja se lahko naučite kako pravilno narežemo rezine, kocke, kako sesekljamo kot profesionalci in kako izberemo pravi nož za posamezno nalogo.

Akademija rezanja in sekljanja

Vsaka dobra kulinarična šola ali akademija se prične z osnovno lekcijo sposobnosti rezanja in sekljanja z razlogom. Obvladovanje različnih tehnik rezanja in sekljanja je obvezna sposobnosti vsakega dobrega kuharja tako kot so odlični noži osnova vsake dobro opremljene kuhinje. A nikoli ni prepozno! V naši Akademiji rezanja in sekljanja se lahko naučite kako pravilno narežemo rezine, kocke, kako sesekljamo kot profesionalci in kako izberemo pravi nož za posamezno nalogo.

Sekljanje 101: Čebula

Na kocke narezana čebula je osnova za številne jedi, tako da učenje pravilne tehnike rezanja čebule vsekakor vredno svojega časa. Skrivnost je, da združimo vertikalne in horizontalne reze - in seveda uporaba ostrega noža, da preprečimo solze!

Rezanje korenčka s stilom

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne and Mirepoix – ti klasični načini rezanja bodo vaše korenje spremenili v enotne kose in čudovite jedi.

Štiri tehnike rezanja in kumerica

Večina ljudi kumarice vedno reže na isti način. Prinesite raznolikost vašim solatam s štirimi novimi načini rezanja.

Vsestranski kuharski nož

Dober nož je bistveni in vsestranski spremljevalec v kuhinji vsakega dobrega kuharja. V kombinaciji z nekaj preprostimi tehnikami za rezanje, boste pripravljeni za ravnanje široko paleto oblik, velikosti in teksture.

Drobno nasekljani trakovi bazilike

Za res drobno nasekljano baziliko, liste bazilike najprej zvijte kot cigaro in jih nato z ostrim nožem nasekljajte v tanke trakove.

Lubenica narezana na grižljaje

Lubenico najpogosteje narežemo na trikotnike ali polkroge, toda... ste vedeli, da obstaja način, kako se jih nareže na porcije v velikosti grižljaja? Trdo lupino je najlažje narezati z močnim nožem, kot je na primer velik kuhinjski nož.

Pripravite ribo kot profesionalci

Fleksibilno in tanko rezilo noža za filiranje vam omogoča pripravo odličnega ribjega fileja. Za odstranitev plavuti in enostavno odpiranje ribe uporabimo ribje škarje.

Pravo orodje za pravo vrsto lupljenja

Lupljenje je lahko dolgočasno z napačnimi orodji in nas pripelje do tega, da odvržemo veliko povsem dobre hrane, tako da je vredno investirati v dober lupilnik in nekaj dobrih nožev za lupljenje.

Brušenje nožev

Pri brušenju Fiskars nožev z brusilnim kamnom pazite, da pri tem izmenično brusite nož na obeh straneh in ga držite pod kotom 15 stopinj. Pri brušenju nožev z Roll Sharp brusom pa enostavno potisnite rezilo skozenj 15-20 krat v obe smeri.



Vzdrževanje in shranjevanje nožev

Redno brušenje nožev je pomembno. Fiskars orodja za brušenje vključujejo tako brus, kot tudi funkcionalen Fiskars Roll-Sharp brus. Oba lahko uporabljate tudi za brušenje nožev z nazobčenim rezilom. Oglejte si video z navodili za uporabo brusov na naši spletni strani.

V kolikor nože shranjujete v blokih ali stojalih za nože, ki ščitijo rezilo, bodo vaši Fiskars noži ostrino obdržali dlje časa. Fiskars stojala za nože ali magnetna stojala zagotavljajo priročno shranjevanje nožev, z odlično uravnoteženim izgledom in občutkom.

Preden nože shranite, jih dobro operite in osušite - najbolje takoj po uporabi. V kolikor nože perete v pomivalnem stroju, se prej prepričajte, če ste uporabili zaščito rezila. Za več informacij o izbiri in vzdrževanju Fiskars nožev se prosimo pozanimajte pri lokalnem trgovcu ali na naši spletni strani.

Vzdrževanje in shranjevanje nožev

Kuhinjske škarje in škarje

Seveda so noži idealen pripomoček za številne vrste rezanja, vendar pa je včasih potrebno rezljanje. Škarje so tako najprimernejša izbira za rezanje zelišč, Sure, knives are great for many cutting tasks, but sometimes snipping is the way to go. Scissors are a convenient option for cutting herbs, rezanje ribje plavuti, rezanje perutnine, ali kadar je rezanje na deski za rezanje povsem odveč.

Tako kot noži, so tudi škarje na voljo z različnimi vrstami rezil. Škarje z nenazobčenim rezilom zagotavljajo izredno precizno rezanje. Nazobčeno rezilo škarij pa vam pomaga ohraniti spolzkih sestavine in materiale na predvidenem mestu med rezanjem.

Za zagotavljanje čimbolj optimalne izvedbe reza je skrb za škarje prav tako pomembna. Po uporabi vedno obrišite rezilo, da ostanejo čiste in vsake toliko časa naoljite os, da zagotovite gladek rez. 

V kolikor rezilo postane topo, ga lahko naostrite s Fiskars brusom za škarje.

Cutting Academy kitchen scissors and shears